Еслица Попова показва „Тук и Там. Термометър на социалната държава“

„Когато създавам творбите си, виждам световете на героите ми. Чувам звуците, които те издават или сред които се раждат. Докато мигрантите от картините ми се движеха от един контитент на друг, а революционерите от Гваделупа биеха своите ритуални барабани, избухна войната в Украйна. И реалността нахлу в тези светове, преобърна ги“.  Това каза визуалната артистка Еслица Попова при откриването на изложбата й „Тук и Там. Термометър на социалната държава“ в русенския Екомузей с аквариум на 14 март, понеделник.

Експозицията включва гигантски маслени платна, рисунки, анимация, инсталации. „Опитах се да впиша изложбата в общото звучене на Екомузея, да я продължа като още една диорама на въобразените светове“, каза Еслица.

„Изложбата на Еслица Попова се вписва в усилията ни да водим диалог с местните общности, да показваме онова, което ги вълнува и е значимо за тях. Така социално ангажираното изкуство на Еслица влиза в диалог с инсталацията на Антоний Софев, която посреща посетителите в Екомузея, за да им напомни за екопротестите в Русе от 80-те години на ХХ век, които провокираха първите демократични промени в България“, каза директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

Проектът на Еслица Попова „Тук и Там. Термометър на социалната държава“ става възможен с подкрепа и финансиране от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ и с изключителната подкрепа и домакинство на Регионален исторически музей Русе. В инициативата партнира Арена Медиа.

Изложбата ще остане в Екомузея в Русе до средата на април 2022.

Родена през 1965, Еслица Попова завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна.

Визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Прави анимация. През 2021 изложбата й „Изтъкани от българска въ̀лна“ беше създадена с подкрепата на НФК специално за Екомузея с аквариум в Русе, а след това беше представена в различни галерии.

Събитие във Facebook

Представителна плейлиста на визуалния артист Еслица Попова

Страница в Съюза на българските художници

Страница в световната галерия Tropismes


Последни публикации

Акценти

Проект „Граждански мониторинг“

Амбицията ни е да идентифицираме основни слабос…

Проект „Извън рамките“

Проектът адресира проблемите, породени от новат…