Канал „Изящни изкуства Север Изток“ представя 600 творби на съвременни творци

Русенската премиера кани зрители на 30 ноември в Художествената галерия

600 творби на повече от 50 съвременни артисти и 4 художествени галерии са представени в специализирания ютюб канал „Изящни изкуства Север Изток“, чиято премиера ще се състои в Русе на 30 ноември, четвъртък, от 18:00 часа в Русенската Художествена галерия на ул. „Борисова“ 39.

Проектът Канал „Изящни изкуства Север Изток“ на сдружение „Европейски пространства 21“ популяризира творчеството на визуалните артисти от Североизточна България – градовете Разград, Русе, Силистра и Търговище. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на  Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ 2022.

В продължение на близо година екипът на режисьора Димитър Липовански пътува из Северна България за срещи с художници, скулптори и визуални артисти. В процеса партнират галериите по места и различни художествени сдружения. Така са създадени артистични видеоимпресии – индивидуални за конкретните артисти, и специално за галериите в четирите града. Ютюб Канал „Изящни изкуства Север Изток“ показва на зрителите и съхранява във времето визуалното съвременно изкуство.

По време на премиерната прожекция в четвъртък в Русе ще бъдат представени 23 видеоимпресии по творчеството на визуалните артисти  от Русе (по азбучен ред): Василка Монева, Виолета Радкова, Виргиния Пенчева, Владимир Цоневски, Володя Кенарев, Върбан Христов, Георги Пасев, Георги Радулов, Даниел Дянков, Делян Хубанов, Еслица Попова, Зюхтю Калит, Иван Иванов – Йоаний, Кънчо Кънев, Лъчезар Дочев, Николай Бузов, Николай Караджов, Николай Колев, Николай Русчуклиев, Нина Лишовска, Огнян Балканджиев, Стефан Кацаров, Таня Пасева.

Всяка от видеоимпресиите е с продължителност 3 минути. Съдържа визитка на автора с кратка информация за творчеството му, контакти за връзка и визуалност по предоставените произведения. Информацията е на български и английски език. Отделно видео е създадено и за Художествената галерия Русе с избрани творби от богатата й колекция. 

Можете разгледате видеоимпресиите на творците от Разград, Търговище и Силистра тук.


Последни публикации

Акценти

Проект „Граждански мониторинг“

Амбицията ни е да идентифицираме основни слабос…

Проект „Извън рамките“

Проектът адресира проблемите, породени от новат…