Летни истории посред зима с Еслица Попова

„Летни истории посред зима“, създадени от визуалната артистка Еслица Попова, оживяха в Хуманитарния център на Каритас Русе специално за деца на бежанци от войната в Украйна.

Момченцето Ивчо и Октоподът Отто, Акулата Пенка и Рибата Луна се впуснаха в невероятни приключения, които Еслица е сътворила с думи и оживила в анимационни образи. Децата чуха историите, разказани на живо на български език, както са написани от Еслица, и на руски език, преведени от Евгения Бужилова.

Катя и Макс, Кирил и Глеб, Женя и малкото му братче и техни майки, баби и близки бяха сред първите зрители и слушатели на приказната поредица. Децата идват в Хуманитарния център на Каритас Русе на ул. „Богдан войвода“ 3 на редовни занятия по рисуване и артистични дейности, водени от арт педагога Бистра Лозанова. Почасовите занимания с деца са част от дейностите за социално включване на бежанците от войната в живота на местните общности.

Каритас Русе е част от мрежата на Каритас България, която осъществява програми за помощ и на хора от Украйна, намерили убежище от войната у нас. Оказаната подкрепа се осъществява с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.

Еслица Попова е космополитен визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна.

Еслица прави различни видове анимация, сред които stop motion, 2D и класическа анимация. Обича да създава светове от образи с цветни сенки. Работи със специални деца в проекта „Извън рамките“. Създава илюстрациите на първия Буквар по български език за деца, за които този език не е майчин. „Летни истории посред зима“ е проект на Еслица Попова, подкрепен от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ 2022.


Последни публикации

Акценти

Проект „Граждански мониторинг“

Амбицията ни е да идентифицираме основни слабос…

Проект „Извън рамките“

Проектът адресира проблемите, породени от новат…