Общественият съвет по култура настоява за повече средства в бюджета на община Русе за 2022

Русе, 15.02.2022

Общественият съвет по култура (ОСК) и Постоянната комисия по култура към Общинския съвет в Русе да проведат съвместно заседание преди сесията за обсъждане на бюджета на Община Русе за 2022-а година. Това предложение стана ясно на последното заседание на ОСК, проведено по повод настояването за нови събития в града, посветени на 15-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

Предложението направи Димитър Липовански от сдружение „Европейски пространства 21“, член на Гражданския екип за наблюдение по проекта „Граждански мониторинг за прозрачно управление“. Необходими са повече ресурси за културни проекти, както и за инициативи на независими творци, по-адекватна и отворена местна политика за култура, настояха членовете на ОСК. Тяхното становище отразява препоръките от последното изследване на Индекса на гражданското участие, проведен от „Европейски пространства 21“ и Форум Гражданско участие през 2021-а. 

До настояването се стигна по време на дискусия за програмата на предстоящите празници в Русе: 6 май е ден на града, а 9 май по традиция се отбелязва като ден на Европа. През тази година България и Румъния отбелязват 15 години от присъединяването към Европейския съюз на двете дунавски държави. ОСК настоява празникът на Русе 6 май и Денят на Европа 9 май да станат акценти в обща програма „15 години в Обединена Европа“. Виенски валс на открито за всички празнуващи на Централния площад, рок концерт, пърформанс в Дом „Канети“ – това са част от идеите, представени от Димитър Липовански. Той предложи и съвместно тържествено заседание на общинските съвети на Русе и Гюргево. Двата града са емблематични за пътя, по който заедно тръгнаха България и Румъния преди 15 години, подчерта проф. Пенка Ангелова от МД „Елиас Канети“.

Община Русе едва ли ще разполага с по-различни от традиционните средства както за инициативата „15 години в Обединена Европа“, така и за нови инициативи, стана ясно от думите на шефката на отдел „Култура“ Ива Чавдарова.

„Годишният бюджет за култура все още не е приет, ако имате предложения, не е късно да бъдат обсъдени“, подчерта обаче директорката на „Хуманитарни дейности“ в Общината Катя Петрова. Това роди идеята за съвместно заседание на Обществения съвет по култура и на Постоянната комисия по култура към ОбС. Ако съветниците приемат предложението, заседанието може да се проведе още идната седмица. Това ще бъде абсолютен прецедент в работата на консултативния орган към Община Русе, който за пръв път ще дебатира предложения за увеличаване на бюджета за култура с Постоянната комисия към Общинския съвет. При това в момент, когато може действително да се лобира за увеличаване на средствата за култура и изкуство в бюджета на Община Русе.

Представителите на сдружение „Европейски пространства 21“ участват в провеждането на местни културни политики като активни граждани, но и като членове на Гражданския екип за наблюдение, създаден в рамките на проект „Граждански мониторинг за прозрачно управление“. Инициативата на Форум Гражданско Участие и неговите членове сдружение „Европейски пространства 21″ – Русе и Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива – Бургас, се изпълнява с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на посочените сдружения и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.


Последни публикации

Акценти

Проект „Граждански мониторинг“

Амбицията ни е да идентифицираме основни слабос…

Проект „Извън рамките“

Проектът адресира проблемите, породени от новат…