Проект

Европа в нас. Проект на продуцентска компания „Персей“

  • 2022 – 2023

  • Финансираща институция: Министерство на културата, Програма „Визуални изкуства“

  • Партньори: Сдружение „Европейски пространства 21“, Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, Арена Медиа

„Европа в нас“ обединява творческата енергия на екип артисти, които работят заедно през годините по различни проекти, свързани с визуални изкуства, гражданско и социално ангажирано изкуство, демократизация и достъп на различни публики.

Темата е критически важна в днешния свят на ерозия на проевропейските ценности, разделение на обществото и усещане, че Българската Европа е даденост, а не достижение. Начинът на реализация: изложба-инсталация и пърформанс за откриването й, придружени от поредица дискусии с млади хора и публики, е адекватен на очакванията на съвременните потребители от визуално привлекателно и съвременно по форми изкуство.

Създаваме проекта в Русе – на брега на великата европейска река Дунав, в града-врата на България към Модерността от ХХ век, вписвайки го в мултикултурното минало и с поглед към едно по-мирно бъдеще.

Еслица Попова (визуален артист): „Европа в нас? е разходка (паркур) из версиите в Дома на Канети: Къси сценарии, фрагменти за анимации и пърформанс според характера на пространствата на сградата, улицата и двора; Рисуване, скулптиране на работи по обживяване на сградата, реализация на анимациите; Деликатно вграждане на документалистиката и дидактическата част в цялостната „обиколка“ – паркур… Мястото го предразполага – четливите исторически слоеве в архитектурата на къщата – от епохата на Канети, през соца до днес“

Димитър Липовански (режисьор): „Европа в нас: визуален, словесен и музикален пърформанс: Откъде тръгнахме: 15 години България в Европейския съюз през 2022. Европа в нас? Ние в Европа? Търсим къде се пресичат тези две криволичещи пътеки. И какво всъщност представлява тази пресечна точка? В невероятното пространство на Дом Канети търсим символа на (за) неделимостта България – Европа. В артистичната среда на изложбата – инсталация добавяме акцент с пърформанс. Визуален, част от елементите се изграждат и рисуват в реално време. Словесен, изградена звукова картина от авторски послания с общоевропейски ценности. Музикален, с аранжименти на европейска класика и импровизации на живо“.

Гледайте пърформанса (запис от излъчването на живо, 23 март 2023)

Станете ни приятели във Фейсбук и Инстаграм

Разгледайте албума със снимки на Петър Стаменков
Разгледайте албума със снимки на Иво Ботев

Други проекти

Европа в нас. Проект на продуцентска компания „Персей“

„Европа в нас“ обединява творческата енергия на екип артисти, които работят заедно през годините …
| euspace |

Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности: гарант срещу омразата в обществото

Темата за Холокоста е изпитание за всяко общество. В България днес се засилват езикът на омразата…
| euspace |

Културното наследство на дунавските рибари

Теренно проучване регистрира измеренията на културното наследство, обвързани с местната рибарска …

Извън рамките. Креативност в общността чрез изкуство и диалог

Проектът адресира проблемите, породени от новата алиенация в глобален план, причинена от ситуация…
| euspace |

Граждански мониторинг за прозрачно управление

Амбицията ни е да идентифицираме основни слабости и да предложим конкретни стъпки за подобряване …